Grønne planter giver liv, æstetik og glæde til hjemmet, men de kræver også rigtig og omhyggelig pleje. Vand er naturligvis en nødvendighed, hvis dine blomster og planter skal holde sig flotte, friske og grønne. En vandkande gør arbejdet meget lettere, så du nemt kan komme rundt i alle vindueskarme, krukker og altankasser.

Hos Furnished.dk elsker vi flot og funktionelt design og derfor har vi samlet 6 smarte vandkander, som du kan overveje til hjemmet. Vi har fundet noget for enhver smag og til alle budgetter, så du kan finde din favorit.

Eva Solo AquaStar Vandkande 2 liter – Redaktionens favorit vandkande

Elsker du minimalistisk design og rene linjer, så vil Eva Solo AquaStar Vandkande overraske med et unikt og alternativt udtryk. Glem alt om den klassiske vandkande, for AquaStar har en helt anderledes og strakt form med et integreret håndtag og en lang tud i krom.

Eva Solo AquaStar Vandkande er fremstillet i plast med en forkromet plastik tud, der kan tages af, når du skal fylde den med vand. Den vil tage sig flot ud blandt krukker og planter i vindueskarmen, så du ikke behøver pakke den væk efter brug.

Forbrugerne på Amazon giver modellen en samlet bedømmelse på 4,3 stjerner ud af 5. De beskriver den som let at hælde af, meget smukt designet, men at de ønsker flere finesser i forhold til prisen: ”the seams on the plastic body should definitely be finished with more finesse”.

Du kan få modellen i 3 forskellige farver: hvid, grå og limegrøn. Du kan derfor vælge den farve, der vil få vandkanden til at glide ind i resten af din indretning.

Fordele

 • Minimalistisk design
 • Aftagelig tud i krom
 • Hælder meget præcist

Ulemper

 • Mangler finesser

Eva Solo Globe Vandkande 2,5 L – Det mest unikke design 

Globe er en vandkande, der lever op til sit navn. Vandkanden fra Eva Solo med en kapacitet på 2,5 liter er rund som en globus. Den står dog sikkert med en flad bund med et solidt håndtag, har et godt stort hul til påfyldning og en lang smal tud.

Håndtaget er ergonomisk udformet, så du har et godt greb om kanden, når den er fuld.

Den lange og smalle tud er genial til blomsterkrukkerne indenfor. Den gør den nemt at få vandet helt ned i potterne, hvor det kan være sværere at komme til.

Du kan bruge Eva Solo Globe inde som ude. Vandkanden er fremstillet i kunststof, der fint kan klare vind og vejr, hvis du lader den stå udenfor. Materialet gør også vandkanden let at holde ren generelt, da du bare kan vaske den over med vand og sæbe. Du kan derfor fint have den stående udenfor på dit plantebord.

Fordele

 • Nem at holde ren
 • Stort hul til påfyldning
 • Kan bruges inde og ude

Ulemper

 • Rundt design er ikke for alle

Zone Denmark Herb & Sprout vandkande – Den bedste vandkande i metal

Se pris på Zone Denmark Herb & Sprout vandkande her

Zone Denmark Herb & Sprout vandkande har et moderne, geometrisk udtryk. Det er designduoen Mavro & Lèfevre, der står bag det letgenkendelige design.

Vandkanden er holdt i sort lakeret rustfrit stål med en mat overflade. Selve beholderen til vand er lang og smal med en kapacitet på 1,5 liter.

Tuden er lang og smal og starter langt nede, så du bedst udnytter alt det vand, du fylder kanden med. Den er også nem at få ned i alle krukkerne, så du kan vande blomsterne uden at spilde.

Når du skal bære kanden foregår det med det unikke håndtag, der strækker sig i en bue over toppen og hele vejen ned til bunden af kanden. Du kan derfor finde det helt rigtige sted at holde ved kanden, alt efter hvor fuld den er.

Fordele

 • Fremstillet i rustfrit stål
 • Geometrisk og moderne udtryk
 • Kapacitet på 1,5 liter

Ulemper

 • I den dyre ende

Stelton Original Vandkande 1,7L – skulpturel blomster vandkande

Både funktion og æstetik er gennemtænkt med Stelton Original Vandkande. Den er relanceret i forbindelse med, at Stelton havde 60-års jubilæum, så du er garanteret tidløst design, der er både smukt og brugbart i praksis.

Vandkanden er elegant designet med et skulpturelt udtryk, mens den stadig opfylder alle krav til en god vandkande: Håndtaget er stort, ergonomisk og let at få ved, påfyldningshullet er stort og placeret bagud, mens tuden er lang og smal.

Med en kapacitet på 1,7 liter, kan du nemt komme rundt til de vigtigste potteplanter og blomster inde som ude. Vandkanden er både flot at have stående fremme, men den rustfri stålvandkande kan også tåle at stå ude i skuret, hvis du ikke har plads indenfor.

Fordele

 • Elegant og skulpturelt design
 • Relancering af klassisk model
 • Fremstillet i rustfrit stål

Ulemper

 • I den dyre ende af prisskalaen

Georg Jensen Sky vandkaraffel – elegant vandkande til indendørs brug

Når det kommer til dansk design, er Georg Jensen en storspille. Fra Sky-kollektionen har vi udvalgt vandkaraflen som et alternativ til den klassiske vandkande. Din vandkande behøver selvfølgelig ikke være en klassisk model, hvis der findes andre brugbare alternativer, der kan pynte inde på hylderne eller på din havereol.

Sky vandkaraffel fra Georg Jensen er designet af den franske arkitekt Aurelien Barbry. Alle karaflerne bliver håndlavede i Portugal, så den ellers simple hverdagsgenstand bliver til et elegant skuestykke i glas og rustfrit stål. Derfor kan karaflen også holde til at blive brugt både til hverdag og fest, for den kan vaskes i opvaskemaskinen.

Karaflen har en kapacitet på 1,5 liter, hvilket er rigeligt til de små potter i det lille hjem. Du kan derfor få ét produkt med to funktioner, hvis du vælger den elegante Georg Jensen Sky vandkaraffel som vandkande. Den har dog ikke et praktisk håndtag, så vær opmærksom på det.

Fordele

 • I glas og rustfrit stål
 • Håndlavet i Portugal
 • Både vandkaraffel og vandkande

Ulemper

 • Har ikke et ergonomisk håndtag

Georg Jensen HK Kande 1,9 L – ikonisk Georg Jensen vandkande

Hvem har bestemt, at vandkanden ikke kan bruges til både planter og til at hælde op i glasset til aftensmaden? I hvert fald ikke os hos Furnished.dk, der ser mange formål med Georg Jensen HK Kande.

Georg Jensen HK Kande er et smukt og ikonisk designstykke, der allerede er fast inventar i mange danske hjem. Modellen er skabt i 1952, men de organiske former og den næsten majestætiske fremtoning er stadig topmoderne i dag.

Du kan selvfølgelig stille vandkanden på spisebordet, men med en kapacitet på 1,9 liter, en behagelig hældetud og et godt ergonomisk greb kan den også bruges som vandkande til planterne i stuen. Udført i rustfrit stål kan den også snildt tåle at komme med ud i haven, og den vaskes bare af efter brug.

Georg Jensen HK Kande er skabt til både at være æstetisk og funktionel, så du kan lige så godt bruge den til alle de formål, der er mulige. Det inkluderer både at servere drikkelse i kanden, men også at bruge den som praktisk vandkande.

Fordele

 • Ikonisk design
 • Godt ergonomisk greb
 • Fremstillet i blankpoleret rustfrit stål

Ulemper

 • Ikke en klassisk vandkande

Sådan vander du dine planter: Derfor er vandkander en nødvendig ting

Planter skal bruge sollys, vand og gødning for at overleve. Hvis du sætter dem det rigtige sted og pusler om dem, skal de nok vokse sig store og frodige. 

Det er dog afgørende, at du husker at vande dine planter – og ikke mindst gør det korrekt. Ifølge Wateruseitwisely.com er der 3 vigtige trin til at vande dine planter korrekt:

 • Find ud af hvor meget vand, dine planter har behov for.
 • Find et praktisk vandingssystem.
 • Match vandingen med dine planters behov.

Det er langt fra alle danskere, der har sprinklere og vandingssystemer i haven, så en vandkande kan være en nem og hurtig løsning. Den er let at fylde, nem at hælde fra og du kan selv ordne vandingen manuelt og få lidt frisk luft samtidigt.

Sådan vander du dine planter

Når du vander med en vandkande, er der ting du kan gøre, der hjælper planten til bedre at absorbere den livsnødvendige vand ifølge Gardeners.com.

 1. Vand kun, når det er nødvendigt. Alt efter plantens type, vejret og jordforholdene kan det være forskelligt fra plante til plante, hvornår den skal have vand. Læs op på dine planter, så du ved, om de kræver meget eller lidt vand.
 2. Vand langsomt, så rødderne kan nå at absorbere mængderne. Det kan være en fordel at vande potteplanter i underskålen, for det får rødderne til at søge længere ud i jorden for at finde vand.
 3. Fokusér på rødderne, for bladene kan ikke absorbere vandet. Det er rødderne, de fleste planter får deres vand gennem, så vandet skal ende i jorden.

Typer af vandkander til indendørs- og udendørs brug

Det er helt op til dig, hvilken vandkande, du gerne vil bruge til dine planter. Der er dog forskel på vandkander til indendørs og udendørs brug. Med udgangspunkt i en artikel fra Gardeningknowhow.com skal du overveje følgende ting, før du vælger en vandkande til enten indenfor eller udenfor.

Metal eller plastik?

De mest brugte materialer til vandkander er metal og plastik. Du finder dog også modeller i vores oversigt af glas.

Plastik er et let og billigt materiale, der gør vandkanderne lette at håndtere, men også gør dem mindre modstandsdygtige over tid. Det kan dog sagtens stå ude, hvis du sørger for at vandkanden står tørt og i læ. Du kan blandt andet finde modeller her i oversigten eller Fiskars vandkander i plastik.

Metal er derimod meget stærkt, og eksempelvis rustfrit stål kan holde til både vind og vejr, hvis det står ude. Dog er metal en del tungere end plastik, hvilket kan være et minus, hvis du ikke har mange kræfter.

Størrelse?

Der kan være stor forskel på at skulle vande en lille enlig plante i en krukke indenfor, eller om du skal vande et større bed ude i haven.

En vandkande 1 liter er rigeligt, hvis du kun har et par planter rundt om i vindueskarmene derhjemme.

Vælg en god stor vandkande på 3 liter, hvis du skal vande mange steder og store krukker eller bed. Den er selvfølgelig tungere at bære på til stedet, men du skal ikke løbe frem og tilbage så mange gange.

Den store vandkande kan være et godt supplement til planteborde, der allerede bugner med skønne haveredskaber og krukker.

Vandkande med filter?

Nogle vandkander kan fås med et praktisk filter, der sorterer skidt og snavs fra vandet, mens du hælder. Det kan være en fordel, hvis du samler regnvand og bruger det til at vande dine planter i haven med. 

Hvis du ikke har et overdække til din regnvandstønde, vil dyr, skidt og blade ende i vandet efterhånden. Derfor kan en vandkande med filter være en praktisk løsning.

Hvor meget vand har forskellige planter brug for?

Alle planter er forskellige, og det afhænger helt af typen af plante og ikke mindst vejret, hvor meget vand forskellige planter har behov for. Der er dog en generel forskel på, hvor meget vand udeplanter skal bruge i forhold til indendørsplanter.

Indendørsplanter

Står planterne indenfor, får de ikke vand, når det regner naturligt. Derfor skal du sørge for at vande dine planter med faste mellemrum, der passer til deres behov.

Husk at læse op på dine planters behov, så du hverken under- eller overvander dem. Tjek gerne jordens fugtighed, før du pøser vand på.

Udeplanter

Udeplanter kan i mange tilfælde klare sig uden vand i store dele af året, fordi de får det naturligt fra regn og fugt i luften.

Det er kun i perioder med meget varmt og tørt vejr, at udeplanterne kan have behov for at blive vandet. I sommermånederne skal du være ekstra opmærksom på, at dine udeplanter får nok vand til at kunne overleve.

FAQ

🤩 Hvad skal jeg overveje, når jeg køber en vandkande?

Din vandkande skal passe til dine behov. Har du mange planter, der skal vandes, kan det være en fordel med en større model, mens en mindre kan klare de mest basale behov.

🧐 Hvilken vandkande er bedst?

Skal du vande bede og større områder, kan du overveje en stor vandkande, der ikke skal fyldes alt for ofte. Ellers er det dine behov for størrelse og design, der skal afgøre valget.

🤔 Hvordan vedligeholder jeg min vandkande?

Du vedligeholder din vandkande ved at opbevare den et tørt sted, hvor den ikke udsættes for vind og vejr. Du skal også være opmærksom på, at nogle materialer kan bedre klare tidens tand bedre end andre.


Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Skriv en kommentar