Dårlig søvn kan have store konsekvenser for dit helbred både fysisk og mentalt.

En topmadras er det øverste lag mellem dig og sengen, og den kan have særlige egenskaber, der er tilpasset netop dine behov. Med topmadrassen kan du tilpasse dit sovemiljø, så du får de bedste forudsætninger for en god søvn.

Er du på udkig efter en god topmadras, har vi hos Furnished.dk fundet nogle af de bedste topmadrasser. Vælg den topmadras, der højner din sovekomfort, så du kan gå hverdagen i møde frisk og veludhvilet.

Norhland Signatur Topmadras i latex – kølig madras 180×200  

Redaktionens favorit

Norhland Signatur Topmadras i latex har en størrelse på 180×200 cm. Den er delt på midten, og den passer derfor perfekt til dobbelt- eller elevationssengen.

Hos redaktionen er vi vilde med den høje kvalitet, der giver et behageligt kølende sovemiljø med et fast underlag. Og så kan topmadrassen anvendes til elevationssengen, hvis du har investeret i den ekstra luksus.

Selve topmadrassen er 7 cm høj, og den har en latexkerne på 40 mm. Latex er et naturmateriale, der giver en behageligt fast og åndbar topmadras, der lader luften cirkulere og leder fugten væk fra din krop. Det giver et svalt sovemiljø, der passer godt til dig, der ofte får det varmt om natten.

Latex er et stabilt materiale, så det egner sig bedst til dig, der holder af et fast underlag, når du skal hvile midt på dagen og sove en god nattesøvn.

Topmadrassen fra Norhland er fremstillet i Danmark og er certificeret af Standard 100 by OEKO-TEX. Det er din garanti for, at alle materialerne er fremstillet med hensyn til både produktionen og miljøet. 

Det yderste lag stof er Norhlands eksklusiv møbelstof, der er modstandsdygtigt og holdbart.

Fordele

  • Produceret i Danmark
  • Med en 40 mm tyk latexkerne
  • Certificeret Standard 100 by OEKO-TEX

Ulemper

  • Kan være for hård til nogle brugere

Fjäll Komfortable zoner – bæredygtig topmadras 80×200 

Det prisvenlige valg

Betyder budgettet noget for dit valg af topmadras, er Fjäll vores oversigts mest prisvenlige valg. Topmadrassen Fjäll har en kerne af naturlatex, der er inddelt i komfortzoner. Eksperter hos Nordic Dream har udviklet zonerne, så de tilpasser sig din krops behov for støtte forskellige steder.

Naturlatex er et bæredygtig valg for miljøet, men det giver også din krop en god støtte. Det er med til at trykaflaste din krop ergonomisk, så du kan sove behageligt hele natten igennem.

Fjäll er fremstillet af danske Nordic Dream, der har udvalgt en høj kerne af naturlatex med åndbare og ventilerende egenskaber. Du vil derfor nyde Fjäll, hvis du ofte får det varmt om natten.

Oveni er topmadrassen allergivenlig med Oeko-tex certificering, og betrækket er blødt og kan tages af og vaskes efter behov. Du kan derfor holde dit sovemiljø frit for allergener, der kan forstyrre din søvn.

Som en ekstra detalje har siderne af betrækket ekstra ventilerende egenskaber, der leder varme og fugt effektivt væk fra dit underlag, når du sover.

Fordele

  • Åndbart og allergivenligt naturlatex
  • Oeko-tex certificering
  • Prisvenligt valg

Ulemper

  • Latex er ikke altid bedst til dine behov

Norhland Signatur Topmadras i Wonderpur – bedste topmadras til dårlig ryg

Det luksuriøse valg

Elsker du at synke blødt ned i madrassen efter en lang dag? Norhland Signatur Topmadras måler 180×200 cm til en dobbeltmadras, der kan splittes i midten til elevationssengene.

Signatur Topmadras er fremstillet med en kerne af det bløde og eftergivende Wonderpur. Kernen består af 4 mm Wonderpur, mens højden på topmadrassen når 7 cm. Der er derfor masser af højde og komfort i luksusmodellen.

Wonderpur minder om memory-skum, der former sig efter din krop. Det anbefales særligt til dig, der har dårlig ryg, smerter eller kredsløbsproblemer. Topmadrassen vil lade dig hvile afslappet og behageligt, mens din krop trykaflastes.

Norhland producerer deres modeller i Danmark, og Signatur Topmadras i Wonderpur er ingen undtagelse. Den er derfor fremstillet under de strengeste krav og certificeret med Standard 100 af OEKO-TEX. Topmadrassen er både et bæredygtigt og komfortabelt valg til dig, der gerne vil give lidt ekstra for et behageligt sovemiljø.

Fordele

  • Med kerne af 40 mm Wonderpur
  • Kan splittes til dobbeltsengen
  • Fremstillet i Danmark under strenge krav

Ulemper

  • I den dyre ende

Norhland Signatur Topmadras i latex – OEKO-TEX-certificeret i 105×210 cm

Har din seng de lidt atypiske mål 105×210 cm, så kommer Norhland Signatur Topmadras i latex netop i den størrelse. Den passer både til almindelige senge, men også de sovesofaer, der har lidt alternative mål. Du kan derfor få en topmadras, der passer perfekt til din seng, uden fødderne hverken stikker ud over kanten, eller siderne bliver for korte eller lange.

Modellen er fremstillet med en god kerne af naturligt latex, der både er ventilerende og giver et behageligt fast underlag til kroppen. Kernen måler i alt 40 mm, mens højden på selve topmadrassen er 7 cm. 

Norhland er en dansk producent, og deres produkter lever fuldt op til Standard 100 by OEKO-TEX-certificeringen. Du kan derfor vide dig tryg ved, at topmadrassen er produceret af materialer og under forhold, der lever op til de højeste krav for både din egen og miljøet skyld.

Topmadrassen er betrukket med et aftageligt og eksklusivt møbelstof. Det gør det nemt at vedligeholde, for betrækket kan vaskes i vaskemaskinen efter behov.

Fordele

  • Produceret i Danmark
  • Med temperaturregulerende latexkerne på 40 mm
  • Aftageligt eksklusivt møbelbetræk

Ulemper

  • Unik størrelse på 105×210 cm

Nordlys Temperaturregulerende – kølende topmadras med 7 komfortzoner

Nordlys er en topmadras med en helt særlig temperaturregulerende effekt. Den aktive køling, som latexkernen bidrager til, øger den dybe søvn for dig, der ofte får det varmt. Kernen er udstyret med en række af ventilerende huller, der leder både fugt og varme væk fra madrassen, så temperaturen holdes konstant uanset årstiden.

Betrækket er med til at sikre et behageligt og svalt sovemiljø, hvor temperaturen forbliver omkring 35 til 36o C. Det gælder både vinter og sommer, så du ikke skal skifte topmadras for at holde den 

helt rigtige sovetemperatur. 

Fryser du let om natten, bør du i stedet kigge på en af de andre topmadrasser i andre materialer, men Nordlys Temperaturregulerende er perfekt til dig, der ofte får det varmt.

Madrassen er udstyret med 7 unikke komfortzoner. Din krop vil derfor få en særlig tilpasset støtte og trykaflastning, så du kan hvile behageligt hele natten igennem.

Topmadrassen fra Nordlys er Oeko-tex 100 certificeret og derfor helt fri for skadelige stoffer. Betrækket er også certificeret og kan tages af, hvis det trænger til at blive vasket. Det kan tåle en maskinvask på 40o C, så du holder sengen hygiejnisk og fri for allergener.

Fordele

  • Antibakteriel og allergivenlig latexkerne
  • 7 komfortzoner
  • Aftageligt og vaskbart betræk

Ulemper

  • Egner sig ikke til dig, der fryser om natten

Snö Blød/fast side 80×200 – topmadras med trykaflastende ErgoFlex kerne

Snö lever fuldt op til sit navn, der på svensk betyder ”sne”. Du kommer dog ikke til at fryse, hvis du vælger topmadrassen som øverste lag i din seng. I stedet vil Snö bidrage til af fastholde en behagelig sovetemperatur på omkring 37 grader. 

Både topmadrassens kerne af ErgoFlex og det aftagelige betræk har kølende og ventilerende egenskaber, der bidrager til, at sengen forbliver tør og sval gennem natten.

Ergoflex er en helt særlig type skum, der med en åben cellestruktur reagerer på kropstemperaturen, trykket og fugten fra din krop. Den ventilerer og bærer fugt og varme væk, så du får den bedste sovetemperatur.

Topmadrassen har 2 fastheder, så du kan bruge begge sider af den. Den ene egner sig bedst til de varme sommernætter, mens den anden er oplagt til de køligere vintermåneder. Begge sider fordeler kropsvægten over hele madrassen, så trykpunkter og blodcirkulationen lettes.

Betrækket på topmadrassen Snö kan fjernes og vaskes ved 40oC, når det er nødvendigt. Det er med til at holde din seng ren og hygiejnisk mange år ud i fremtiden.

Fordele

  • Trykaflastende ErgoFlex kerne
  • 2 fastheder
  • Kølende betræk

Ulemper

  • Ikke for de kuldskær

Sådan vælger du en topmadras. Den ultimative guide

Står du og skal bruge en ny topmadras, er der flere ting, der er værd at overveje. Topmadrassen skal tilpasses både din kropstemperatur, ønske om støtte og andre behov, du måtte have under søvnen. Derfor har vi lavet den ultimative guide, så du let kan få et overblik over, hvad den bedste topmadras er til din søvn.

Liggeposition

Vi har alle en yndlingsposition, når vi skal sove. Nogle foretrækker at ligge på maven, nogle på ryggen og andre igen på siden. Forskellige liggepositioner har forskellige behov for støtte, fordi trykket fordeler sig forskelligt.

Sover du på ryggen eller maven anbefales det, at du vælger en mere fast topmadras, der ikke former sig for meget efter din krop. Latexkerner er ofte mere faste og vil give den rette støtte til din liggeposition.

Sover du derimod på siden vil en mere blød og eftergivende topmadras være et bedre valg. Derfor vil en tempur topmadras eller memory foam topmadras være at foretrække.

Hvis du sover let og ofte skifter position gennem natten, kan en blødere topmadras være mest fordelagtig. Den vil sørge for, at du nemt kan vende dig, når du skifter position under søvnen.

Din vægt

Jo mere du vejer, jo mere vil du også tynge ned i madrassen. Får du ikke den fasthed, der passer til din vægt, kan du opleve en dårligere søvn, fordi din krop ikke trykaflastes korrekt.

Husk at både selve sengens madrasser, men også topmadrassen skal tilpasses din vægt.

Du kan få madrasser med forskellige fastheder, der passer til din kropsvægt. Skal du dele seng med en partner, er det vigtigt, at I enten vælger en seng med to madrasser, der passer til hver jeres vægt. På den måde får I begge den bedste støtte gennem natten.

Hvor tungt du sover

Ofte vil mennesker, der sover tungt, også have en større tendens til at få det varmt om natten og opleve at synke for dybt ned i bløde topmadrasser. Derfor vil en mere fast madras ofte være bedst til dig, der ikke roder rundt om natten, men sover tungt til vækkeuret ringer.

Sover du let, vil de fleste ofte vælge en mere blød og eftergivende madras, så de let kan skifte position i løbet af natten. Det er mere behageligt at skifte position, og du kan ligge på alle ledder og kanter.

Foretrækker du det varmt eller koldt?

Forskellige materialer har forskellige fordele. Der kan være stor forskel på, om du foretrækker et mere svalt sovemiljø, eller om du er kuldskær og ønsker en smule isolation.

  • Latex: Hvis du ofte får det varmt om natten, er latex et godt og åndbart materiale, der vil lede varme og fugt væk fra din krop. Det giver et svalt sovemiljø, der er godt til dig, der let overopheder om natten. De fleste topmadrasser med latexkerne er netop lavet, så de effektivt holder en fast temperatur, uanset om det er sommer eller vinter.
  • Memory-skum eller Tempur: Er du den kuldskære type, eller elsker du en blød seng, der former sig efter din krops konturer, er memory-skum eller Tempur de oplagte valg. De vil lade din krop synke let ned, så du omkranses af ekstra isolering.

Bløde topmadrasser er også gode, hvis du har problemer med ledsmerter og kredsløbsproblemer, fordi madrassen vil give en aflastning til trykpunkterne.

Har du og din partner samme præferencer?

Deler du seng med en partner, kan I have vidt forskellige behov under søvnen. Der kan være stor forskel på jeres favorit liggeposition, jeres ønskede sovetemperatur og behov for støtte.

De fleste dobbeltsenge kan fås delt i to, så madrasserne kan tilpasses hver deres vægtklasse. Når det kommer til topmadrassen, vil det dog være mest behageligt med én samlet madras, så der ikke opstår en revne i midten. Bliv enige om, hvad I begge foretrækker og gå med den topmadras, der passer begge jeres behov bedst.

Kan I ikke blive enige om én topmadras, er det dog ikke det store problem. Du kan altid dække overgangen mellem de to typer madrasser med et sengetæppe, så sengen ser indbydende ud, inden sengetid.

Kilder: Sleepopolis.com, Tuck.com og Goodhousekeeping.com

Hvornår bør jeg udskifte min topmadras?

Søvn er af afgørende betydning for både dit fysiske og psykiske helbred, og din topmadras vil med tiden også blive slidt og trænge til udskiftning. Der er forskel på, hvornår forskellige materialer begynder at miste deres effekt, men generelt kan du holde øje med følgende ting.

Skift ud efter 6 til 8 år

Under normale omstændigheder kan en madras i god kvalitet holde mellem 6 og 8 år. Der kan dog være faktorer, der indikerer, at det er tid til en udskiftning før. Det er dog en god tommelfingerregel, at du skal på udkig efter en ny madras og topmadras efter 6 til 8 år, hvis du sover på den stort set hver eneste nat.

Når der skal skiftes madrasser, kan du også overveje, om det er tid til at skifte sengestel. Måske du drømmer om en seng med sengegavl eller et mere moderne stel efter år i den samme seng.

Er topmadrassen til gæstesengen, eksempelvis en u-sofa med sovefunktion eller en gæsteseng med praktisk opbevaringsplads, kan du ofte vente længere tid, før det er tid til en udskiftning. Den bliver ikke slidt med samme hastighed, som din normale seng vil blive.

Når madrassen påvirker søvnen negativt

Det kan være, du oplever, at du ikke får den rette støtte længere. Begynder madrassen at miste sine egenskaber, er det tid til en udskiftning.

En for gammel madras kan give ømme muskler eller stive led, så du ikke vågner glad, frisk og veludhvilet op. Det er tegnet til, at topmadrassen, og måske alle madrasser, trænger til at blive skiftet ud.

Hvis madrassen hulnes eller skades

Hvis du altid ligger samme sted, vil madrassen med tiden få en fordybning af din krop. Når du begynder at ”rulle” ned i hullet, eller der sker skader på madrassen, skal den skiftes ud. Huller og lignende kan få fyldet til at arte sig anderledes, så du ikke opnår den rette komfort.

Når fjedrene begynder at larme

I dine nederste madrasser er der ofte en lang række fjedre, der sørger for at trykaflaste din krop gennem natten. Begynder din seng at knirke og beklage sig, er det et tegn til, at fjedrene er ved at være slidt og madrassen skal skiftes ud.

Det gælder dog ikke topmadrasser, da de ikke har fjedre indvendigt. Derfor kan du måske nøjes med at skifte de nederste box- og springmadrasser, mens topmadrassen stadig kan holde nogle år endnu.

Du oplever symptomer på allergi eller astma

Din krop skiller sig af med tusindvis af små flager af hud, skidt og snavs, når du ligger i din seng. For nogle kan husstøvmider og lignende give allergisymptomer, hvis sengen ikke er hygiejnisk.

Med tiden vil det blive sværere og sværere at holde sengen helt ren, så oplever du allergi eller astma i forbindelse med din madras, er det tid til en udskiftning.

Kidle: Sleepfoundation.org

Hvilken topmadras er bedst til mennesker med smerter i nederste del af ryggen?

Døjer du med rygsmerter, er det vigtigt, at din seng hjælper med at trykaflaste og støtte din krop korrekt, så du ikke vågner op med ubehag eller smerter. Smerter kan være meget generende, og det kan hæmme dig i dit daglige liv.

Den rigtige seng og madras være en lise for rygsmerterne. Med tanke på at 1/3 af livet foregår på langs i sengen, kan du med den rette madras give din krop de bedste betingelser.

Tidligere har læger anbefalet en mere fast madras til mennesker, der døjer med rygsmerter både i den nederste del af ryggen, men også generelt til rygsmerter. En undersøgelse af 268 mennesker med smerter i nederste del af ryggen viste dog, at en fast madras ikke gjorde den store forskel for deres smerter generelt.

Bløde madrasser kan til gengæld også give problemer. En blød madras vil forme sig efter din krop, og det kan lindre særligt ledsmerter. Du kan dog også risikere, at madrassen er så blød, at dine led bliver bøjet uhensigtsmæssigt og giver flere smerter gennem natten.

Sådan finder du den bedste topmadras mod rygsmerter

Den bedste madras til dig med smerter i nederste del af ryggen, er én du har testet i praksis. Det er dog ikke altid nok at tage forbi en butik og ligge 2 minutter i forskellige modeller. Det vil ikke give dig en retvisende oplevelse, som sov du i sengen en hel nat.

Det er bedre, hvis du kan teste sengen i praksis og sove i den. Måske har du mulighed for at afprøve en hotelseng eller en seng hos en ven for at vurdere, hvor du oplever færrest smerter efter natten?

Nogle forhandlere tilbyder også, at du kan afprøve sengen kvit og frit i 100 dage, før du vælger, om den lever op til dine forventninger. På den måde er du 100% sikker på, at du får den bedste madras til dine skavanker.

Kilde: Health.harvard.edu 

FAQ

Hvad skal jeg overveje, når jeg køber en topmadras?

Du skal overveje, om du foretrækker latex, der er mere temperaturregulerende, eller om du ønsker en blød og eftergivende topmadras i memory foam. Størrelsen skal også passe til din seng.

Er det bedst at sove på en blød eller hård topmadras?

Det er op til dig, om du bedst kan lide en fastere topmadras, eller du gerne vil synke let ned i topmadrassen. En hård topmadras er ofte mere temperaturregulerende, mens en blød vil isolere let.

Hvad er den bedste topmadras til dårlig ryg?

Har du dårlig ryg, anbefales en topmadras i Wonderpur eller memory foam. Den vil forme sig efter din krop og aflaste din dårlige ryg.

Hvilken størrelse topmadras er bedst?

Det afhænger af størrelsen på din seng, og om du skal dele den med en partner. Til dobbeltsengen er det mest behageligt med en hel topmadras, der dækker overgangen mellem de to madrasser.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Skriv en kommentar