Gulvtæppet har i høj grad fået et comeback i løbet af de sidste par år, og selvom trofaste kendere vil mene, at ægte tæpper aldrig går af mode, så er det svært at benægte, at netop disse har fået en renæssance. Ægte tæpper er utroligt populære at indrette med, da de både kan bringe kant, personlighed og farver ind i et hjem og i de fleste tilfælde er helt unikke. Samtidig er de ofte både slidstærke og modstandsdygtige over lang tid.

I denne artikel kan du få inspiration til skønne ægte tæpper, som passer til forskellige hjem. Ægte tæpper findes i mange varianter – både de klassiske orientalske tæpper og de mere moderne, håndknyttede modeller. Læs med her og find dit næste ægte tæppe til hjemmet.

De smukkeste orientalske tæpper

Orientalske tæpper har en helt særlig plads i manges hjerter, og passer faktisk til overraskende mange slags hjem. Netop denne type ægte tæpper er fantastiske til at bringe varme og sjæl ind i den nordiske indretningsstil. Her er fire gode bud på smukke orientalske tæpper.

 

Vi samler anmeldelser, priser, ekspertråd og tests. Vores guides er baseret på research og uvildige tredjeparts forbruger-tests.

DIAMOND hvid/grå håndvævet tæppe – moderne uldtæppe fra Indien

DIAMOND hvid/grå håndvævet tæppe – moderne uldtæppe fra Indien

Søger du et ægte tæppe, som er lidt mere moderne i sit udtryk, så kan det være, at denne model fra Rezas Modern Rugs vil falde i din smag. Der er nemlig tale om et skønt håndvævet tæppe fra Indien, som er mere moderne i sit udtryk end de fleste andre ægte tæpper fra denne del af verden.

Dette tæppe har et flot simpelt og elegant mønster af grå diamanter på en hvid baggrund. Det vil passe perfekt ind i den moderne indretning, hvor der samtidig er stort fokus på kvalitetsmøbler, unikke pynteting og naturmaterialer.

Det er fremstillet af 80 % uld og 20 % bomuld, hvilket giver en god kombination af ynde og styrke, som holder i mange år. Tæppet måler 300 cm x 200 cm, og vil passe godt ind i stuen eller det store soveværelse. Det fås også i mindre udgaver, som måler hhv. 200 cm x 140 cm og 240 cm x170 cm. På den måde kan du finde den rette størrelse til dit hjem eller du kan vælge at indrette med netop dette tæppe på tværs af flere forskellige rum i dit hus.

Derfor bør du overveje dette ægte tæppe:

 • Moderne og enkelt design
 • Håndvævet i uld og bomuld
 • Oprindelse i Indien
 • Måler 300 cm x 200 cm
 • Fås i flere forskellige størrelser

Måtte Kuba 140×200 cm – Offwhite/sort – til dig, der ønsker at skabe den rigtige akustik i hjemmet

Måtte Kuba 140x200 cm – Offwhite/sort – til dig, der ønsker at skabe den rigtige akustik i hjemmet

Et bomuldstæppe er det oplagt valg til dig, der leder efter et tæppe, som kan være med til at skabe hygge og varme i hjemmet. Dette tæppe i modellen Kuba måler 140 cm x 200 cm og kan dermed placeres under et spisebord eller et sofabord i stuen. Her kan denne type tæppe være med til at fuldende indretningen ved at sætte det sidste finish på rummet. 

Tæppet er produceret i 100% bomuld af virksomheden House Doctor. Denne virksomhed er kendt for blandt andet at have en stil, som bærer præg af personlighed, men som samtidig ikke er alt for formel. Dette kommer også til udtryk her i Kuba bomuldstæppet, som kan købes i en sort og knækket hvid farve, der kan kombineres med flere forskellige typer møbler i det moderne hjem. 

Tribe gulvtæppe fra House Doctor – når gulvet skal være flot

Tribe gulvtæppe fra House Doctor

Rigtig mange glemmer gulvet, når de skal indrette deres hjem, eller også kan de bare ikke finde det rigtige tæppe. Tribe gulvtæppet fra House Doctor er dog et meget godt bud. 

Gulvtæppet er lavet af uld og med et rigtig flot mønster. Det smukke udtryk tager sig godt ud under et spisebordssæt, ved sengen, ude i gangen eller under sofabordet.

Tribe gulvtæppet er 200 cm langt og 90 cm bredt og med frynser i enden. Det er et meget unikt og udtryksfuldt tæppe, som med det samme optager ens blik, og som med garanti vil få gæsterne til at spørge ind til, hvor de kan få fat i det samme.

Det er et problem i mange hjem ikke at kunne finde de helt rigtige artikler, men Tribe gulvtæppet er både æstetisk smukt og passende i mange hjem.

this is ere

RUNELLA tæppe fra Lene Bjerre – invitér varme og karakter indenfor

RUNELLA taeppe fra Lene Bjerre

Er du interesseret i at finde et tæppe, som emmer af naturligt, godt håndværk og endda har et strejf af mystik, så kunne dette tæppe fra Lene Bjerre være et godt bud. Det er et smukt håndvævet tæppe med mellemlange frynser i støvet grøn og brunlige nuancer.

Netop dette tæppe formår at sætte kant på et rum og bidrage med en særlige varme og karakter. Derfor vil det passe godt ind i spisestuen, i soveværelset eller måske i sommerhuset. Det kan både være en flot kontrast til det lysere hjem, men vil samtidig være en smuk tilføjelse til indretningsstilen, der i forvejen har mørke og naturlige elementer i for eksempel glas og træ.

Tæppet er fremstillet af lige dele jute og hamp. Jute er en fiber fra juteplanten, som er kendetegnet ved sin grovhed og gode slidstyrke. Hamp er en stængelplante, som indeholder fibre, der i mange hundrede år har været anvendt til tovværk og tekstiler. Dette tæppe måler 70 cm x 240 cm.

Derfor bør du overveje dette ægte tæppe:

 • Håndvævet i jute og hamp
 • Slidstærkt og meget holdbart
 • Spændende mønstre og varme farver
 • Måler 70 cm x 240 cm

Drops tæppe fra Rezas Modern Rugs – slidstærkt og unikt kugledesign

Drops taeppe fra Rezas Modern Rugs

Et ægte tæppe behøver hverken at være fyldt med farver eller motiver, og heldigvis findes der skønne modeller i mere afdæmpede nuancer, som kan passe ind i en minimalistisk eller neutral indretning. Et godt eksempel på netop dette er det flotte Drops tæppe fra Rezas Modern Rugs.

Her er der tale om et ganske anderledes tæppe, som er håndvævet i Indien med en teknik, der danner små kugler i tæppets overflade og altså skaber en unik tekstur. Det gør, at dette tæppe er både spændende at røre ved, træde på og se på.

Tæppet er fremstillet i 60% uld, 20% bomuld og 20% viskose, og det er netop viskosen der gør, at tæppet har en flot og glansfuld finish. Nuancerne er lysegrå, grå og mørkegrå og findes i to forskellige farvevarianter. Dette tæppe måler 300 cm x 200 cm, men findes også i to andre størrelser, så du nemt kan finde den perfekte variant til dit hjem. Alt i alt er der tale om et skønt ægte tæppe, som vil kunne udgøre et smagfuldt supplement til indretningen i for eksempel stuen eller på kontoret.

Derfor bør du overveje dette ægte tæppe:

 • Vævet i smukt kugledesign
 • Neutrale og stilfulde grå nuancer
 • Oprindelse i Indien
 • Fremstillet i 60% uld, 20% bomuld og 20% viskose
 • Måler 300 cm x 200 cm

KARIA tæppe fra Lene Bjerre – harmoni og behagelige farvemønstre

KARIA taeppe fra Lene Bjerre

Her er endnu et virkelig smukt tæppe fra Danske Lene Bjerre, som formentlig vil kunne begejstre vidt og bredt. Der er nemlig tale om et håndlavet tæppe i spændende nuancer og med et interessant og harmonisk mønster vævet ind i det. Tæppet har en brun grundnuance, som smelter sammen med det blå mønster, der nærmest siver fra midten af tæppet og udad.

Tæppet har et harmonisk og beroligende udtryk, som samtidig er interessant at betragte i lang tid. På grund af at tæppet er håndlavet, vil der ikke findes to eksemplarer, som er helt ens. Det vil kunne give et lækkert pust i hjemmet – for eksempel i en gang eller på et badeværelse.

Karia tæppet er fremstillet i 100% bomuld og har fine mellemlange frynser i begge ender. Det måler 140 cm x 70 cm. Du skal være opmærksom på, at farverne i dette tæppe kan falme over tid, hvis tæppet udsættes for direkte sollys eller høje temperaturer.

Derfor bør du overveje dette ægte tæppe:

 • Harmonisk og spændende udtryk
 • Blåt mønster på brun baggrund
 • Håndvævet i 100% bomuld
 • Måler 140 cm x 70 cm

Atlas kelim – et moderne kelimtæppe med knudedesign

Atlas kelim

Hvis du er på udkig efter et kelimtæppe, men måske samtidig ønsker et moderne udtryk, der passer til netop dit hjem, så er dette nutidige kelimtæppe fra Rezas Modern Rugs absolut en overvejelse værd. Det er håndvævet i 80% uld og 20% bomuld og er fremstillet med et anderledes og attraktivt kugledesign, som får overfladen af tæppet til at fremstå som en samling af hundredvis af små stofkugler. Det gør både tæppet spændende at betragte, men gør det også dejligt at træde på.

Dette kelimtæppe har oprindelse i Indien, som i gennem mange år har forfinet kunsten i at håndvæve både robuste og elegante tæpper. Netop dette tæppe emmer af en skøn forening af hverdagspraktik og subtile detaljer, som gør det perfekt at indrette med i det moderne danske hjem, der sætte pris på godt håndværk og design i høj kvalitet.

Tæppet måler 240 cm x 170 cm, men fås også i to andre størrelser. Det har smukke nuancer af grå og beige med lyse frynser, og det vil således passe godt ind i en lang række forskellige hjem med forskellige indretningsstile. For eksempel vil det tage sig godt ud i stuen under sofabordet eller i et soveværelse.

Derfor bør du overveje dette ægte tæppe:

 • Elegant og nutidigt kelimtæppe
 • Oprindelse i Indien
 • Håndvævet i uld og bomuld
 • Interessant kugledesign
 • Findes i forskellige farver og størrelser
 • Måler 240 cm x 170 cm

MUUBS WAVE L – de fineste håndlavede detaljer

MUUBS WAVE L – de fineste håndlavede detaljer

Danske Muubs er kendt for at skabe innovativt design og gentænke interiør, så indretning aldrig bliver kedelig eller upersonlig. Med dette spændene håndlavede tæppe rammer de hovedet på sømmet i forhold til netop den vision.

Wave L er et håndvævet lædertæppe, som er direkte inspireret af havets bølger og brus. Det er fremstillet med forskellige størrelse læderstropper, som giver et unikt spil i tæppets udtryk, og gør det rustikt og anderledes at se på. Nuancerne er hvide, beige, brunlige og gråblå, hvilket giver associationer til strand og vand.

Dette tæppe vil passe fortrinligt i en indretning, som vægter naturlige elementer højt. Det kan i vid udstrækning være med til at præge et rum med en beroligende og hjemlig atmosfære. Tæppet måler 100 cm x 300 cm, og denne form gør det interessant at indrette med i en entré, en lang gang eller måske i opholdsstuen.

Derfor bør du overveje dette ægte tæppe:

 • Designet af danske Muubs
 • Håndvævet i læder
 • Enkle mønstre inspireret af bølger og hav
 • Behagelige naturlige nuancer
 • Måler 100 cm x 300 cm

Hvad er et ægte tæppe?

På trods af at ægte tæpper er utroligt populære, så er der mange danskere, som stadig er i tvivl om, hvad et ægte tæppe faktisk er. Kort sagt så er et ægte tæppe blot et tæppe, som er håndlavet frem for maskinlavet.

Ægte tæpper kan således have deres oprindelse alle mulige steder, og omfatter altså ikke kun orientalske eller persiske tæpper, selvom disse ofte bliver synonym med ægte tæpper. Et ægte tæppe kan være enten håndtuffet (manuel teknik med ”tufting-gun”, der skubber løkker af garn gennem en bagside, der er vævet i forvejen), håndvævet (fremstillet på en væv) eller håndknyttet (knuderækker knyttes ved at knuder slynges rundt om kædetråde).

Hvor stammer ægte tæpper fra?

Det vi i dag betegner som ægte tæpper stammer primært fra det gamle Persien, hvilket i dag hovedsageligt er Iran. Flere ægte tæpper stammer også fra lande som Afghanistan, Tyrkiet, Azerbaijan, Armenien, Kazakstan, Turkmenistan, Usbekistan og andre lande omkring disse områder.

Derudover findes der såkaldte sekundære tæppelande, som blandt andet inkluderer Algeriet, Tunesien, Kina, Nepal, Egypten og Marokko. Det er for eksempel fra Marokko, at de populære beni ourain tæpper kommer fra. Beni ourain tæpper er en særlig type kelim eller berber, der er lavet af 100% fåreuld, der ikke er farvet. De har typisk simple geometriske design og er særligt afholdt for deres bløde og lækre tekstur.

Ægte tæpper og priser – hvordan finder jeg et ægte tæppe til en fornuftig pris?

De fleste som værdsætter ægte tæpper ved også, at det ofte er en dyr fornøjelse at anskaffe sig sådan et. Dog er ægte tæpper typisk langt mere holdbare og spændende at se på end et maskinvævet tæppe, og derfor er efterspørgslen fortsat stor.

Hvis du er interesseret i et ægte tæppe, vil du i mange tilfælde skulle betale flere tusinde kroner for det. Den endelige pris afhænger både af materialer, oprindelse og størrelse på tæppet. Jo større tæppet er, jo mere materiale har der været brugt, og jo længere tid har det taget at fremstille.

Du behøver dog ikke at fortvivle, hvis du gerne vil have et ægte tæppe til netop dit hjem. I mange tilfælde kan du nemlig finde ægte tæpper på udsalg, hvor du potentielt kan spare rigtigt mange penge i forhold til udsalgsprisen. For eksempel findes der mange butikker, der sælger ægte tæpper i København, som ligger i konkurrence med hinanden og derfor med jævne mellemrum har utroligt skarpe tilbud, der er værd at holde øje med.

Hvordan vurderer man ægte tæpper?

Hvis du aldrig har ejet et ægte tæppe før, så er du måske i tvivl om, hvorvidt du overhovedet kan se forskel mellem et ægte tæppe og et billigere, maskinvævet tæppe. Men bare rolig – det er heldigvis ganske let at spotte forskellen.

Du skal blot kigge på bagsiden af tæppet – altså den side, som vender mod gulvet. Et ægte tæppe vil altid have skæve tråde og fremstå uensartet flere steder, hvorimod et maskinvævet tæppe vil have snorlige rækker hele vejen igennem og på den måde se mere ”perfekt” ud.

Sådan finder du det rette ægte tæppe til dig og dit hjem

Skal du ud og finde et ægte tæppe til dit hjem, så kan det være flere ting, der er gode at overveje, inden du køber. Her er de primære:

 • Hvor skal tæppe ligge?
  • De fleste mennesker har en lidt anderledes indretningsstil på tværs af hjemmets forskellige rum, og derfor kan det være en god idé først at tage stilling til, hvor tæppet skal passe ind henne. Vil du for eksempel gerne have et tæppe under et spisebord eller sofabord, kan det være smart at overveje en model, der nemt kan støvsuges og holdes ren og flot længe (typisk korthåret).
 • Hvor stort skal tæppet være?
  • Når du har styr på, hvor tæppet skal ligge, har du også en bedre idé om, hvor stort det skal være. Mange kan godt lide at have store eller mellemstore ægte tæpper i stuen, mens de typisk gerne må mindre i enten soveværelse eller i en gang. Når du overvejer størrelsen, bør du således også overveje dimensionerne og formen – altså om det skal være kvadratisk eller rektangulært.
 • Hvad er formålet med tæppet?
  • Skal tæppet komplementere din nuværende indretning, skal det bryde med farver (eller mangel på samme) i dit hjem, eller skal det udstråle noget helt særligt?
 • Hvilke nuancer skal tæppet have?
  • Når du har styr på ovenstående, så overvej om der er særlige nuancer, du ønsker. Her skal du typisk overveje, om tæppet skal passe sammen med særlige møbler eller linjer i din indretning.

 

Vi håber, at du i denne artikel har fået masser af inspiration til, hvordan et ægte tæppe kan pryde på tværs af mange forskellige hjem, og måske endda har fået en idé om, hvordan dit næste ægte tæppe kan se ud.

Se vores artikel om: Brug smukke tæpper til at skabe personlighed i din bolig

Læs også: Væg til væg tæpper – Vælg et elegant og slidstærkt væg til væg tæppe til hjemmet

Læs også 10 tæpper, der gør dit hjem ekstra hyggeligtudgivet af magasinetliv.dk

Se vores artikel om: Væg til væg-tæppe | 7 flotte og slidstærke gulvtæpper

FAQ

💰 Hvilken er den bedste måde at købe tæppe til gulvet på?

Den bedste måde at købe et tæppe på er ved at kontakte en professionel, der kan vurdere din bolig og give et bud på, hvad der passer ind. Hvis du ved – eller har en ide om – hvad du vil have, så besøg en forhandler og se udvalget selv.

🤔 Hvordan ved jeg, om et tæppe er god kvalitet?

Det kan være svært at vide, om et tæppe er af god kvalitet. Du kan med fordel kigge efter kvalitetsmærker og se på, hvilken holdbarhed, som fabrikanten mener, tæppet har. Derudover kan du altid kigge på, om tæppet kan renses, da det også forlænger holdbarheden. Ellers spørg kundeservice eller forhandler.

🧐 Hvad skal jeg vide, inden jeg køber et tæppe?

Inden du køber et tæppe, kan du med fordel undersøge priser for at få det renset, eller hvilke muligheder du har for at rense det selv. Særligt hvis du har kæledyr, bør du være opmærksom på, at tæppet hurtigere bliver beskidt og dermed oftere vil trænge til at blive renset.

🤓 Hvad er den bedste måde at sikre et tæppe mod at glide?

De fleste tæpper vil ikke glide – særligt hvis du vælger et tæppe, der er skridsikkert. Ellers kan du bruge et materiale som naturgummi på bagsiden, der gør tæppet skridsikkert og samtidigt sikrer, at både dit gulv og dit tæppe kan ånde. Det er skånsomt mod de fleste hårde gulve.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Skriv en kommentar