Et stenkast fra vandet, med udsigt til have eller ”nyrenoveret designvilla”? Præcis som de danske boligejere kan havens fugle til tider være småkræsne, når det kommer til at finde den helt rigtige bolig. Ofte bunder det i, at fuglene nøje vurderer, hvor de får de bedste yngleforhold, og hvor de kan være trygge for havens forskellige gæster – lige fra den småfede hankat til den evigt jagende høg. Samtidig er det vigtigt, at der er nem adgang til masser af føde i f.eks. køkkenhaven eller på foderbrættet. 


Har du allerede indrettet haven med masser af fuglehuse? I denne inspirationsartikel præsenterer vi dig for flotte foderbrætter fra en række topproducenter, der gør havemiljøet endnu mere attraktivt for havens fugle. Du bør tænke på, at fuglene hjælper med at holde insektbestanden nede, ligesom de bringer masser af liv ind i din have. Så et nyt foderbræt er en god investering – og her på listen viser vi dig både designerudgaverne og de mere klassiske varianter.   

Gardenlife København Ø40 cm – stort fuglehus i træ og kobber

Garden Life København fuglehus

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Vil du have et fuglefoderbræt, der blender naturligt ind i omgivelserne? Så er Gardenlifes fuglefoderbræt København et glimrende valg, da der er anvendt en kombination af kobber og egetræ. Det kan derfor nemt integreres i det eksisterende havemiljø blandt dine teak-havemøbler eller havebænke, og fuglene vil elske det som en tryg base. Kobbertaget beskytter foderet, mens en kobberring holder fuglefoderet på plads, så det ikke bliver spildt ned på jorden og kan tiltrække skadedyr som rotter. Designet giver god plads til, at en række småfugle kan få plads på én gang rundt om foder ringen. 

Selve foderbrættet er fremstillet af oliebehandlet egetræ, og du vælger selv, om det skal stå på en flade eller på en stander (der ikke medfølger). Brættet har en diameter på 40 cm.
Fuglefoderbrættet kommer fra den danske virksomhed Gardenlife, som siden 2018 har været en del af Esschert Design Holland. Det fremgår tydeligt, at der er tænkt i kvalitetsmaterialer, og derfor ligger prisen også lidt højere end på flere af de andre foderbrætter her på listen. Det er imidlertid også et design, der mikser funktionalitet med æstetik.  

Fordele

 • Lækre kvalitetsmaterialer – eg og kobber
 • Smart kobberring – holder styr på foderet
 • Plads til mange fugle på én gang

Specifikationer:

 • Designet af Gardenlife
 • Mål: Ø40 cm x H27 cm
 • Materiale: Kobber og oliebehandlet egetræ

Ulemper: 

 • Stander medfølger ikke – skal købes separat
 • Lidt dyrere model grundet valget af kvalitetsmaterialer

Ryom fuglefoderbræt – multifunktionel fuglehus i bambus

Funktionaliteten er i højsædet med valget af Ryoms fuglefoderbræt i bambus. Her kan du gøre det ekstra attraktivt for fuglene at flokkes om dit fuglefoderbræt, da der er plads til 3 kg – og så kan du endda inddele fuglefoderet i sektioner. Produktet har en smart inddeler, så du kan placere fuglefrøene i den ene side, og nødder i den anden. Nu kan du roligt sidde i havestolene under haveparasollen og følge med i, hvilket foder der slår bedst an hos havens fugle. Måske opdager du en helt ny gæst, så du må have fat i fuglebogen. Samtidig holder du det ryddeligt og dermed også mere lokkende for de allerede faste beboere.  

Fuglefoderbrættet er forsynet med en 25 cm lang wiretråd, så du har alle muligheder for at placere det på det ønskede sted. Placér det gerne et sted, hvor det er svært for huskattene at komme til, så fuglene kan føle sig trygge. Selve brættet er fremstillet af bambustræ, mens siderne er af polystyren. 

Fuglefoderbrættet fra Ryom er et prisvenligt valg og perfekt til dig, der måske skal købe flere på én gang. Med valget af bambustræ får du tilmed et langtidsholdbart produkt, der vil gøre sig flot i ethvert havemiljø. Der er endda sørget for, at det er nemt at hælde nyt foder i, så du ikke skal bruge en masse spildtid på opfyldningen.

Fordele

 • Plads til 3 kg 
 • Smart inddeling af foder
 • Godt materialevalg – bambustræ 

Specifikationer:

 • Fra Ryom 
 • Bambustræ og sider i polystyren
 • 25 cm wireophæng
 • Mål: 19x19x30 cm

Ulemper

 • Siderne kan være lidt eksponeret for slagregn

Ryom fuglefoderbræt – sekskantet fuglehus til vildtfugleblandinger

Fuglefoderbrættet fra Ryom er super praktisk og har god plads til vildtfugleblandingen – et stort hit i årets lidt koldere måneder, enten i det tidlige forår, når fuglene skal gøre sig klar til ynglesæsonen, eller sidst på året, hvor den hårde vinter venter. Foderbrættet har tilmed et elegant design, hvor der er anvendt bejdset fyrretræ, zink til taget og plast til fuglefrøholderen. Eftersom produktet har en integreret ophængswire, er det nemt at få det hængt op på det ønskede sted.

Foderbrættet skiller sig lidt ud ved at være sekskantet, og der er derfor to ekstra sider til fuglene i forhold til de firkantede modeller.
Fuglefoderbrættet fra Ryom er prisvenligt og fungerer, som det skal. Samtidig er detaljer som zinktaget og den sekskantede form med at gøre det lidt mere eksklusivt end et traditionelt foderbræt udelukkende i træ. 

Fordele:

 • God plads til fuglefrøene
 • Flot sekskantet form
 • Smart zinktag

Specifikationer

 • Fra Ryom
 • Bejdset fyrretræ, zinktag og plastindsats
 • Mål: H 34 x L 29 x B 29,5 cm

Ulemper

 • Ikke de store ulemper – foderet i den yderste kant kan dog være en smule sårbart over for slagregn

Born In Sweden fuglefoderbræt – fuglehus til vinduet

Én af de nyere og meget populære løsninger inden for fuglefoderbrætter er vinduesmodellen, og Born In Sweden er med på trenden. Foderbrættet fra Born In Sweden er designet af Pascal Charmolu og bygger på et relativt simpelt design med en sugekop og en tilhørende kugle i genbrugsplast. Via sugekoppen kan du fastgøre foderbrættet direkte på vinduet, så du inde fra den lune stue kan følge med i livet rundt om foderbrættet på nærmeste hold. Eftersom foderbrættet er UV-bestandigt, kan det uden problemer klare både lave og høje temperaturer. Det har samtidig et praktisk dræningshjul i bunden.  

Foderbrættet har en diameter på 11,5 cm.
Prismæssigt ligger den smarte designløsning på et niveau, hvor langt de fleste kan være med. Vinduesmodellen kan være en god idé til dig, der har ikke de store muligheder for at integrere et større foderbræt i haven. Samtidig får du mulighed for at følge fuglelivet på tætteste hold. I Born In Swedens produktkollektion indgår der også grene til fuglefoderbrættet, så du kan udvide det og kan lade flere fugle vente på én gang.  

Fordele

 • Smart og enkelt design til vinduet
 • UV-bestandigt genbrugsplast
 • Dræningshul i bunden

Specifikationer:

 • Designet af Pascal Charmolu for Born In Sweden
 • Mål: 11,5 cm
 • Materiale: Genbrugsplast

Ulemper

 • Plads til få fugle ad gangen
 • Sugekoppen kan være lidt skrøbelig 

Fuglehuse og foderbrætter – hvordan vil havens fugle gerne bo?

Fugle er med til at give masser af liv i haven, og så er det jo også en nyttig bonus, at de får holdt insektbestanden nede på et rimeligt niveau, så havebedet eller det lille drivhus ikke bliver invaderet. Det kan derfor være en god idé at investere i fuglehuse og foderbrætter – uanset om du bygger dem selv eller vælger at købe dem. Lad os give dig nogle gode tips til, hvordan havens fugle gerne vil bo. Vi har baseret vores tips på en artikel fra Duncraft.com og Birdhousesupply.com.

Hvorfor overhovedet købe/bygge et fuglehus?

Havens fugle skal have et sted at yngle, og mange af dem er såkaldte ”hulrugende”. Det betyder, at de søger ind mod huller i træer – gerne udhulet af diverse spætter. Der opstår et problem, hvis der enten ikke er spætter nok til at lave hullerne, eller hvis der ikke er egnede træer eller andre gunstige redeforhold på grunden. Her kan det være en hjælp at opsætte fuglehuse, gerne meget tidligt på foråret, så fuglene har tid til at indrette den nye bolig. Ellers er det også bare en hyggelig aktivitet at se, hvordan det hjemmebyggede fuglehus bliver forvandlet til et fugleparadis for alt fra gærdesmutter til musvitter. 

Placér gerne et fuglebad samt et foderbræt tæt på fuglehuset, hvor du kan fodre fuglene i årets mere hårde perioder, så de dels bliver fodret godt op til ynglesæsonen og dels har et sted at søge hen i de kolde vintermåneder, hvor det kan være svært at finde mad. I sommermånederne bør fuglene selv lære at finde størstedelen af deres mad. 

Smid aldrig fuglefrø og lignende direkte på jorden – dels bliver det vådt, dels tiltrækker det skadedyr som rotter. Du bør også undgå at fodre med ”menneskemad” såsom chokolade og brød – vælg i stedet et fuglefoder med nærende ingredienser.

Læs mere på: Birdwatchinghq.com og humansociety.org.

Hvilke materialer skal jeg anvende til mit fuglehus?

Det er bedst at vælge et fuglehus i naturlige materialer – gerne noget forvitret hårdt træ, da det er dét, fuglene foretrækker. Det er endvidere vigtigt, at det er ubehandlet, og du må hverken male eller lakere fuglehuset indvendigt, da det kan være direkte skadeligt for fuglene. Undgå materialer som plastik og metal, da det kan absorbere alt for meget varme.

Når du enten skal købe eller lave dit fuglehus, skal du også vælge et, der rent størrelsesmæssigt passer til den type fugl, du vil tiltrække. Undersøg derfor, hvad der anbefales. Som udgangspunkt vil de mindste fugle gerne have et fuglehus, der har et indvendigt mål på 10 x 10 cm, og hvor indgangshullet måler ca. 3 cm i diameter (så andre større fugle ikke kan trænge ind). Som boligejer er du måske vild med ekstra boligkvadratmeter, men havens fugle vil helst ikke bo i noget, der er for stort, da de i så kan føle sig utrygge. Vil du forkæle fuglene lidt ekstra, kan du indlægge et væg til væg-tæppe i form af lidt mos eller hø. Husk også, at det er et ekstra plus, at fuglehuset har drænings- og ventilationshuller.

Samtidig er et udhæng et godt valg, så huset beskyttes mod regn. Undgå dog helst siddepinde, da det kan virke lidt for attraktivt for andre rovdyr. Tænk også på, at det kan være smart, hvis der er mulighed for at åbne fuglehuset, så det kan rengøres, inden det nye hold beboere flytter ind på matriklen. Det samme gælder for foderbrætter, der til en vis grad bør være overdækkede, som beskyttelse mod andre større fugle og slagregn. Husk også at få rengjort med jævne mellemrum, så der ikke ophober sig gammelt foder. 

 Hvor skal jeg placere mit fuglehus eller foderbræt?

Vil du optimere chancerne for, at fuglene bruger dit nye fuglehus eller foderbræt, skal du tænke over placeringen. Tænk på, at indgangen i fuglehuset/fuglekassen skal vende mod nordøst, så temperaturforholdene i fuglehuset bliver ekstra gunstige. Undgå en sydvestlig retning. Hæng altid gerne fuglehuset eller foderbrættet højt oppe, så katte og andre rovdyr ikke kan nå derop. Du kan eventuelt placere det sammen med noget hønsetråd, så det bliver sværere at få direkte adgang til fuglenes tilholdssted. Et fuglefoderbræt bør placeres et åbent sted, dog ikke alt for langt fra buske og træer, hvor fuglene kan søge tilflugt, hvis der dukker en uønsket gæst op i det fjerne. Du bør også placere det tæt ved et fuglebad, for at tiltrække flere fugle. Kilde: Thespruce.com og Birdsandblooms.com.

FAQ

🧐 Hvad skal jeg se efter, når jeg vælger et fuglehus?

Ved fuglehuse/redekasser skal du gå efter de naturlige materialer – undgå fuglehuse i plast og metal, da de kan blive for varme. Ved både fuglehuse og foderbrætter er det en god idé at vælge en model med udhæng eller en snæver indgangspassage, så småfuglene beskyttes bedst muligt mod de større rovfugle.

🤩 Hvordan tiltrækker jeg fuglene til min have?

Du kan med fordel opsætte en masse fuglekasser med tilhørende foderbrætter, der giver fuglene optimale forhold. Placér begge dele højt oppe, så rovdyrene ikke kan få fat på fuglene. Kombinér eventuelt med noget hønsetråd eller lign.


🤔 Hvilken farve på fuglehuset tiltrækker de flest fugle?

Vælg gerne en farve på fuglehuset, der falder naturligt ind i omgivelserne. Husk, at du ikke må male/lakere fuglehuset på indersiden, da det kan være direkte skadeligt for fuglene. 

Tidligere anmeldte produkter – nu udgået

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.

Blomus fuglefoderbræt – fuglebad og fuglehus på fod

Blomus Foderbræt

Løsningen fra Blomus sigter mod dig, der søger et fuglefoderbræt, der kan bruges året rundt. I årets koldere perioder kan du anvende fuglefoderbrættet på traditionel vis – som en attraktiv foderplads for havens fugle. Med et mål på 25,5 x 25,5 cm er der masser af plads til både nødder og fuglefrø – eller andre lækre sager. Om sommeren er der ikke i samme grad behov for at fodre fuglene – dels er der nok mad, og dels skal fugleungerne lære selv at jage deres mad. Det betyder dog ikke, at din designperle fra Blomus skal stå uberørt hen eller pakkes væk i det lille drivhus. Fjern toppen, og du har et fantastisk fuglebad, hvor bl.a. gråspurve og blåmejser både kan få fyldt vanddepoterne op og pudset fjerene på en varm sommerdag. Det bliver derfor et naturligt samlingspunkt, så placér det gerne tæt på havemøblerne, så du kan følge med i livet rundt om fuglebadet. 

Det kombinerede fuglefoderbræt og fuglebad er fremstillet af rustfrit stål og med en stander i træ.
Produktet fra Blomus er væsentligt dyrere end de andre bud her på listen. Til gengæld får du også en gennemført helårsløsning fra tyske Blomus, der er eksponent for et design med stor funktionalitet og rene linjer. 

Fordele:

 • Kombineret foderbræt og fuglebad
 • Eksklusivt design i rustfrit stål
 • God plads til foderet

Specifikationer:

 • Designet af Blomus
 • H 25,5 cm x B 25,5 cm x L 1,320 m 
 • Rustfrit stål og træ

Ulemper:

 • Dyrere model
 • Forholdsvis åbent design med plads til større fugle

Villa Collection fuglefoderbræt – Redaktionens favorit

VILLA COLLECTION Foderbraet

Det store, hvide foderbræt fra danske Villa Collection er et perfekt valg til dig, der søger et æstetisk smukt fuglefoderbræt. Det er fremstillet af hvidt metal og har et fint lille udhæng og flere praktiske siddepinde til fuglene, og der vil snart blive trængsel for at komme frem til lækkerbiskenerne. Foderbrættet er forholdsvis stort med sine mål på 31,5 x 21 x 5 cm og kan både hænge i træet eller på terrassen. Når foderbrættet atter skal fyldes op, er det nemt at fjerne toppen.
Foderbrættet har et flot design, hvilket bliver understreget af den klassiske hvide farve og de rene linjer. Du kan med fordel hænge det op i forbindelse med en hvid facade, så det falder mere naturligt ind i omgivelserne. Placér det gerne et lidt åbent sted, men stadig med mulighed for, at fuglene kan søge tilflugt i nærliggende træer og buske. Prisen ligger på et par hundrede kroner, og produktet er hentet fra den kendte danske designvirksomhed Villa Collection.

Fordele:

 • Æstetisk flot design 
 • God størrelse
 • Praktisk lille udhæng, der beskytter mod den værste regn

Specifikationer:

 • Designet af danske Villa Collection
 • Mål: H31,5 x L21 x B5 cm
 • Materiale: Metal

Ulemper:

 • Store fugle – herunder rovfugle – har nem adgang til foderet (og siddepindene med småfugle)
 • Den hvide farve kan være sværere at integrere naturligt blandt træer og buske

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Skriv en kommentar