Hvis du vil være mere klimabevidst, bør du tage et seriøst kig på dit daglige forbrug. Ikke bare i hvor høj grad du køber tøj over nettet eller spiser rødt kød, men også dit forbrug af vand, varme og elektricitet.

Du kan spare mange penge og mange ressourcer ved at begrænse dit årlige strømforbrug – og du behøver heldigvis ikke leve i konstant mørke for at gøre noget godt for planeten. Du kan starte med at  investere i solcellelamper til haven, så du får en masse lys uden at misbruge naturens ressourcer eller miste hele din opsparing til kæmpe elregninger.

I vores guide har vi samlet en række solcellelamper, som efter vores vurdering er nogle af de bedste, du kan få fat i. Find den bedste solcellelampe til dit hjem og køb den med god klima-samvittighed.

Hvad skal man overveje, når man køber solcellelamper?

Når du køber solcellelamper, skal du overveje følgende faktorer:

Solcellens effektivitet: Det er vigtigt at vælge en solcelle med en høj effektivitet, så den kan omdanne så meget sollys til elektricitet som muligt.

Batterikapacitet: Sørg for at batteriet har en stor nok kapacitet til at gemme den nødvendige mængde energi til at belyse området i lang tid, selv om der ikke er sol.

Lysstyrke: Overvej hvor meget lys du har brug for, og hvor ofte du vil bruge lamperne.

Vægten og størrelsen: Sørg for at lamperne er lette og kompakte nok til at flytte rundt med, hvis det er nødvendigt.

Beskyttelse mod vejr: Sørg for at lamperne er robuste og beskyttet mod vejret, så de kan holde i mange år.

Pris: Sammenlign priser på solcellelamper, og vælg den der passer til dit budget og dine behov.

arrow-more

Steinel Xsolar L-S – Solcellelampe med sensor

Hvis du er på markedet efter en premium solcellelampe til væg, skal du kaste et blik på Steinel Xsolar L-S. Det kan godt være, at den er i den dyrere ende af prisskalaen, men det betaler sig også i sidste ende, for solcellelampen leverer meget mere styrke og batteri end mange andre solcellelamper.

Producenten lokker selv med, at du ved Steinel Xsolar L-S får ”gratis lys 365 dage om året”. Det lyder måske for godt til at være sandt, men tallene taler i høj grad til solcellelampens fordel. Med sit kraftige litium-ferrum batteri kan Steinel Xsolar L-S lagre op til 50 dages strøm, og det betyder, at selv hvis du har gennemlevet en hel måned med overskyet himmel, vil du stadig have strøm fra måneden før.

Steinel Xsolar L-S er en udendørs LED-væglampe, der nemt kan monteres på de fleste overflader. Den er er fremstillet af UV-resistent plast og i moderne antracit, hvilket betyder, at den ikke tager skade af vind, vejr og høje temperaturer. Og ligesom solcellelampen fra Hortus er Steinel Xsolar L-S også en solcellelampe med sensor, der automatisk får lampen til at lyse op, når nogen bevæger sig inden for en rækkevidde af 8 meter.

Du skal dog være opmærksom på, at solcellelampen bærer et moderne og lettere futuristisk look, og dermed falder den ikke nødvendigvis godt ind blandt sine omgivelser.

Fordele

  • Fremstillet af UV-resistent plast
  • Kan lagre op til 50 dages strøm
  • Sensoren har en rækkevidde på op til 8 meter

Specifikationer

  • Farve: Hvid
  • Materiale: UV-resistent plastik
  • Lyskilde: LED
  • Lysfarve: 4000 kelvin
  • Levetid: ca. 50.000 timer
  • Opladningstid:
  • Med sensor: Ja

Ulemper

  • Falder ikke så nemt i ét med omgivelserne
  • I den dyrere ende af prisskalaen

DybergLarsen DL 20 – de flotteste solcellelamper til haven

DL 20-modellen fra DybergLarsen er i mange henseende en klassisk solcellelampe til haven, der med sit spyd nemt kan placeres i haven eller i blomsterbedet. Navnet ”DL 20” kommer af, at den er udstyret med 20 LED-lysdioder, og du opnår på den måde et effektivt og behageligt lys, når du har brug for den.

Designet af DybergLarsen DL 20 er meget strømlinet og moderne, og du kan altså med fordel pryde din have med disse solcellelamper. Ved køb af DL 20 får du altid et sæt af to solcellelamper med, og du kan placere dem sammen eller hver for sig – de passer perfekt til blomsterbedet, men kan også placeres på terrassen, i din indkørsel eller på en sti.

Disse solcellelamper er effektive på trods af deres størrelse. De kan ikke lyse hele din have op, men efter 7-8 timers opladning i solen kan de afgive et fint lys i 8 timers tid. Dog skal du være opmærksom på, at de kræver minimum 24 timers opladning, inden du tager dem i brug første gang.

Fordele

  • Udstyret med 20 LED-lysdioder
  • Kan også placeres i blomsterbedet, på terrassen, i din indkørsel eller på en sti
  • Strømlinet og moderne design

Specifikationer

  • Farve: Sort
  • Materiale: Metal
  • Lyskilde: LED
  • Lysfarve: Gylden
  • Opladningstid: 7-8 timer
  • Batterilevetid: 8 timer
  • Med sensor: Nej

Ulemper

  • Er ikke indbygget med sensorer
  • Kræver minimum 24 timers opladning ved første brug

GP Safeguard RF 3.1H – solcellelampe til udendørs væg

Den sidste solcellelampe på listen skiller sig i høj grad ud fra de andre, da den fungerer som både oplysningsanordning, men også som sikkerhedsanordning. Det er GP Safeguard, der står bag RF 3.1H-modellen, og målet er simpelt med udendørssensorlampen: Hvis nogen bevæger sig rundt om natten, bliver de hurtigt fanget i den alarmerende lyskegle.

Som de andre solcellelamper bliver GP Safeguard RF 3.1H selvfølgelig også ladet op af solens stråler, men lampen har også mulighed for at skifte over til batterier, når solenergien er brugt op. Batterilevetiden kan dog presses op på at kunne holde op mod 600 dage, hvis lampen tændes 5 gange dagligt, og derfor skal du og din familie ikke være nervøse for, at solcellelampen svigter på et kritisk tidspunkt.

Det kan godt være, at solcellelampen ikke ligefrem er den mest æstetisk smukke lampe (i forhold til de andre på vores liste), men den gør sit job til perfektion: Lyser stien til din hoveddør op, når du kommer hjem, og skræmmer tyveknægte væk, når du registreres af sensoren.

Fordele

  • Fungerer som ekstra beskyttelse i hjemmet
  • Batteritid på hele 600 dage, hvis lampen tændes 5 gange dagligt
  • Når solenergien er brugt op, skifter lampen automatisk over til at køre på batterier

Specifikationer

  • Farve: Sort
  • Materiale: Plast
  • Lyskilde: LED
  • Lysstyrke: 130 lumen
  • Lysfarve: Hvid
  • Opladningstid:
  • Med sensor: Ja

Ulemper

  • Ikke den mest æstetiske solcellelampe

Hvad har du brug for at vide, inden du køber nye solcellelamper?

Solcellelamper er en oplagt investering, hvis du både vil leve mere klimavenligt, samtidig med at det ikke går ud over æstetikken, du har opnået gennem dit smarte boligtilbehør. Med solcellelamper kan du nemlig tage et stort skridt i en mere bæredygtig retning, da solens energi er uudtømmelig og ikke bringer nogle bivirkninger eller affaldsprodukter med sig.

Solcellelamper er også smarte at have ved hånden af andre årsager. Du slipper eksempelvis for at trække kabler fra dit hjem og ud i din have, da solcellerne lader lamperne op direkte. De fleste solcellelamper er designet til, at du kan placere dem hvor som helst; du kan presse dem ned i jorden, hænge dem op på ydervæggen som en udendørs væglampe, eller endda placere dem indenfor i vinduet.

Du skal dog være bevidst om, at solcellelamper også har nogle ulemper. Da teknologien endnu ikke er helt optimal, kan du ikke forvente den samme mængde output som ved en lampe, der får tilført konstant strøm. Du er også i høj grad afhængig af vejret. Hvis der har været overskyet i en uges tid (og lad os bare være ærlige; Danmark er langt fra det mest solrige land) er det heller ikke sikkert, du får den kraftigste lysstråle ud af dine solcellelamper.

Kilde: Yousolarlink.com og ledhut.co.uk.

Hvad er solcellelamper?

Kort fortalt er en solcellelampe et apparat, der får sin energi fra solens stråler. I modsætning til den klassiske rispapirlampe, du har hængende inde i stuen, kan solcellelamper ikke kobles på den øvrige strømforsyning. Typisk vil lampen have installeret solceller på toppen, så batteriet langsomt lades op i takt med, at solens stråler lander på solcellerne. Solens stråler bliver så omdannet til strøm, og lampen forbruger denne strøm i det tidsrum, du har indstillet lampen til at lyse i.

Solcelleteknologien er relativt ny i den forstand, at der stadig er stort potentiale for videreudvikling. Selvom solcellerne i dag er langt bedre end de var for ti år siden, så regner mange eksperter med, at vi kun vil blive bedre og bedre til at udvikle solceller, der kan opfange og lagre solens energi.

Så selvom vi i dag er et sted, hvor du kan være begrænset af dage med skyer på himlen, er det stadig en god ide at investere i teknologien; jo flere solceller, du før brug af, desto mere strøm og flere penge sparer du dig selv for. Og i takt med at teknologien kun bliver bedre og bedre, vil dit forbrug af strøm i sidste ende formentligt kunne omdannes til et overskud af strøm. Du kan også spare strøm med udendørslamper med sensorer, da de kun bliver tændt når der er bevægelse.

Kilde: Unitetolight.org, Blackfrog.com og Home.howstuffworks.com.

Hvor og hvordan skal solcellelamper installeres?

Det er afgørende, at du har mulighed for at placere dine solcellelamper et sted, hvor der rent faktisk er sol. Batteriet lades kun op, så længe solens stråler lander direkte på cellerne, og dermed er nogle lokationer langt mere optimale end andre. Nedenstående er baseret på tips fra DIY.com.

Hvis du har en have, har du mange gode muligheder. Jo mere mod syd, du kan vende dine solceller, desto mere energi vil du få, da solen står op i øst, bevæger sig mod syd og går ned i vest. Du bør undgå at pege dine solcellelamper mod nord, da cellerne så vil stå i skygge – medmindre det er solceller, der ligger fuldstændig vandret på lamperne.

At pege dine solcellelamper mod syd kan dog være besværligt, hvis dén del af haven, terrassen eller stien, du vil have oplyst, er mere nordvendt. Heldigvis kan du ved nogle solcellelamper justere cellerne uafhængigt af resten af lampen, og dermed vil der formentligt ikke opstå de helt store udfordringer med at fange solen.

FAQ

Hvad skal jeg overveje, inden jeg køber solcellelamper?
Hvad vil du have oplyst med dine solcellelamper? Hvis det er et område, der konstant ligger i skygge, får du nok store problemer med at fange solens stråler. Du bør derfor anvende dine solcellelamper på steder, hvor du ved, der falder en masse solstråler i løbet af dagen, samtidig med at der rent faktisk er et behov for at oplyse dette sted om aftenen og natten.
Hvordan får jeg mine solcellelamper til at holde i længere tid?
Som ved alle andre lamper – især messinglamper – er det vigtigt at vedligeholde og rengøre dine solcellelamper ofte. Jo mere støv, snavs, jord og fugleklatter, der dækker solcellerne til, desto færre solstråler vil rent faktisk kunne trænge ind og blive omdannet til energi. Undersøg den enkelte solcellelampe og find ud af, hvordan du bedst rengør solcellerne.
Hvordan installerer jeg solcellelamper udendørs?
De fleste solcellelamper er simple i deres opbygning, da du hverken skal lege med ledninger eller kompliceret teknik. I langt de fleste tilfælde skal du bare placere solcellelampen, hvor du har brug for den – pres den ned i jorden, stil på terrassen eller hæng op på væggen – og vend så solcellepanelerne mod syd. Ofte skal du også indstille, hvornår på dagen lyset skal tændes og slukkes igen.

Tidligere anmeldte produkter – Nu udgået

Hortus solcellelampe til væg – Redaktionens favorit

Hortus

Det smarte ved solcellelamper er, at du ikke behøver at røre en finger for at få lyset tændt, for i langt de fleste tilfælde kan du indstille, hvornår lampen skal tænde og slukke. Sådan er det også ved Hortus solcellelampe, men modellen tager lige skridtet videre; den har en indbygget sensor, der registrerer bevægelse og lyser din vej op, når du bevæger dig hjem på en mørk aften.

Solcellelampen lyser op i 60 sekunder, når den registrerer, at nogen kommer gående, og lyset er skarpt nok til at lyse selv de dunkleste kroge op. Den er derfor ideel at placere på væggen ved indgangen eller ude på garagen, så du altid har en oplyst vej om aftenen og natten. Dog skal du være bevidst om, at solcellelampen skal monteres på en lodret væg, og du kan derfor ikke stille den op ude i blomsterbedet.

Hortus solcellelampe er dog en æstetisk flot solcellelampe til væg, der passer fint ind i de fleste udendørsscenarier. Når solen endelig skinner på den, pryder den meget fint din væg, og i dagslys slukker lampen automatisk for at spare på strømmen. Du kan også trygt overlade solcellelampen ude i alt slags vejr, da den er vandtæt og sagtens tåler regn, sne og høje temperaturudsving.

Fordele

  • Ved bevægelse skruer sensor skruer op for lys i 60 sekunder
  • Kan monteres direkte på væg eller husmur
  • Lampe og solcellepanel påvirkes ikke af regn, sne eller temperaturudsving

Specifikationer

  • Farve: Sort
  • Materiale: Glas og plastik
  • Lyskilde: LED
  • Lysstyrke: 80 lumen
  • Lysfarve: Varmhvid
  • Opladningstid: Minimum 6 timer
  • Solcellelampe med sensor: Ja

Ulemper

  • Kan ikke placeres i haven eller på jorden
  • Undgå at placere den tæt på andre lyskilder, da den i så fald slukker
  • Kun solcellelampe til væg

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Skriv en kommentar